Perpisahan kepada Rally Hero Colin McRae

Perpisahan kepada Rally Hero Colin McRae

Pada hari Rabu 26 September 2007, hampir 200 orang yang berkabung berkumpul untuk memberikan perpisahan terakhir kepada mantan Juara Rali Dunia, Colin McRae, dan putranya yang berusia lima tahun, Johnny, yang meninggal dalam nahas helikopter pada 15 September lalu, dan mayatnya terbaring keranda yang sama, dalam perkhidmatan peribadi yang diadakan di Daldowie Crematorium, berhampiran Glasgow.

Perkhidmatan ini dihadiri oleh ahli keluarga dan rakan-rakan, seperti legenda Formula 1 Sir Jackie Stewart  download malaysia mega888 on here !! dan juara IndyCar Dario Franchitti.

Pemandu dari Scotland itu memulakan kerjaya rali pada tahun 1986 dan menjalankan Kejuaraan Rali Dunia pertamanya pada tahun 1987 di Rali Sweden. Dia memenangi WRC pertamanya pada tahun 1993, mengemudi Subaru Legacy di Rally New Zealand. Dalam kariernya, dia menjalankan 146 rali dunia, memenangi 25 daripadanya dan berjaya di podium sebanyak 42 kali. Dia bersara pada tahun 2006, walaupun dia dijangka kembali ke sukan ini.

McRae, 39, meninggal di Jerviswood, Lanarkshire, setengah batu dari rumah keluarga, ketika helikopter yang dia naiki, jatuh dan terbakar. Selain anaknya Johnny, di dalam helikopter itu juga adalah anaknya rakannya yang berusia enam tahun, Ben Porcelli, dan seorang teman keluarga, Graeme Duncan, 37 tahun, yang juga meninggal dalam nahas udara.

McRae yang telah meninggal dunia telah mengejutkan dunia perlumbaan automatik, kerana dia adalah legenda dan pahlawan bagi banyak orang. Dia sangat disayangi dan dihormati di United Kingdom, dan diangkat menjadi Anggota Order of the British Empire (MBE) oleh Ratu Elizabeth II pada tahun 1996.

Sebagai penghormatan, bekas rakan sepasukannya di bahagian Piala Bangsa dalam perlumbaan tahunan Juara, David Coulthard, yang akan bersaing lagi dengannya di Wembley pada bulan Disember, akan memakai topi keledar yang direka seperti McRae’s di Grand Prix Jepun F1 , Ahad ini, 30 September. Coulthard meminta izin keluarga Colin untuk melakukan ini dan mengatakan bahawa: “Saya akan meminta pemandu lain untuk menandatanganinya dan memberikannya kepada keluarga sebagai kenang-kenangan.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.